Historiek

Charles De Jongh, de initiatiefnemer van dit project, had reeds als kinderdroom om met hout te werken. Op zijn 10-11de jaar krijg hij zijn eerste gereedschap cadeau, dat nu nog steeds in gebruik is.

De vakken wiskunde, wetenschappen en moderne talen kenden in de jaren ’70 en ’80 nog geen eigen leerplan op de Steinerscholen. Pas veel later en kort na het vertrek van Charles De Jongh uit de Steinerschool werd dit onderwerp pas opgenomen en goedgekeurd in het leerplan. Charles de Jongh was steeds een grote voorvechter om dit op te nemen en heeft zo mee een steentje kunnen bijdragen in dit debat. Niet enkel houtbewerking maar ook schrijnwerkerij werd in meerdere scholen opgenomen. er veel druk vanuit het leerplan om meer schrijnwerkerij in het onderwijs te geven. Opm Nard:Wat hebben die vakken met houtbewerking te maken?

Nadien is Charles De Jongh 15 jaar actief geweest in de meubelindustrie en ook 4 jaar leerkracht geweest in Hybernia en de Zonnewijzer in Leuven voor 9de en 11de klassers.

Bij de bouw van het rusthuis was reeds duidelijk dat niet alles in het budget paste, waardoor bij dezelfde bouwaanvraag ook die van het houtatelier werd gegeven.

Pas na exploitatie van het rusthuis, via de impuls van twee bewoners ervan en onder inspiratie van Marien Faasse, Ger Guns in de rolstoel (die sinds zeer recent van ons afscheid heeft genomen) en Remont Liechtenstein (einde 2002): “Charles, het moet jouw als meubelmaker toch pijn doen je gereedschap te zien verkommeren.”

Historiek hout is goud

In April 2003 kreeg Charles het voorstel van Hilde Stockman of hij een project had voor het bouwkamp dat zij organiseerde. Zo werd in snel tempo een bouwplan gemaakt en bouwaanvraag ingediend voor het Atelier. Via hulp van de mensen van SCI voor jongeren met een bijzondere jeugd en met vrijwilligers van mensen uit Slovenië, Polen, Ierland en België werd dit project succesvol verdergezet en afgewerkt in 2006. De gereedschappen waren gespaard sinds 1972, tot de grote professionale paneelzaag cadeau werd gedaan in 2006.

Sinds 2006 zijn in het atelier cursussen gestart voor meubelmakerij, telkens in versnelde pakketten van 6 dagdelen waardoor dit haalbaar werd voor mensen met een vaste dagelijkse job. De cursussen konden ook zeer betaalbaar worden aangeboden. Tevens was er een cursus lierenbouw.

Mensen kunnen met een nieuw project komen om van begin tot realisatie coaching te krijgen en projecten af te werken.

We zoeken momenteel een pionier/projectleider om dit project over te nemen van Charles De Jongh die tot nu toe dit project heeft geleid, vanwege reeds een drukke agenda in andere projecten.

In 2009-2012 zijn de 2 (houten) gebouwen van het kinderonthaal gebouwd met de hulp van Hout is Goud.